Català

Tribunal Permanent dels Pobles Contra la Guerra Imperialista i l’OTAN

Convocatòria

Els mitjans de comunicació ens fan creure que la guerra sempre es desenvolupa fora de les nostres fronteres, que no podem fer res per evitar-la, que no existeixen responsables i que si existeixen, quedaran impunes.

Però la realitat és que, en un món globalitzat, ningú és aliè a la guerra i els pobles tenen el deure moral de ser testimonis, i com va dir B. Russell sobre la Guerra de Vietnam: “La nostre tasca és fer que la humanitat doni testimoni d’aquests crims terribles, i unir a la humanitat del costat de la justícia” (Segona Sessió del Tribunal Internacional de Crims de Guerra, Novembre de 1967).

El desconeixement no pot justificar la nostra passivitat davant dels més de 31 conflictes armats oberts avui en dia. Des de la Segona Guerra Mundial, les guerres han produït 16 milions de morts, sent civils avui el 90% de les víctimes, i entre elles, el 75% són dones i nens. El 2014 va finalitzar amb la xifra rècord de 51’3 milions de desplaçats.

Els països i les coalicions occidentals han estat les causants indiscutibles d’aquesta guerra global i constitueixen la principal amenaça per la pau.

El Fòrum Contra la Guerra Imperialista i l’OTAN va néixer com iniciativa de l’Aliança d’Intel·lectuals Antiimperialistes amb el fi d’organitzar sessions de debat i anàlisis sobre la guerra, que ajudaran a la creació de consciència i a la mobilització social davant les maniobres de l’OTAN, les més important des de la Segona Guerra Mundial, que tindran lloc a Gibraltar a l’octubre de 2015.

Després d’un any de treball en el que s’han vinculat intel·lectuals, militants, organitzacions polítiques i socials, les persones participants en el Fòrum hem decidit convocar una primera trobada d’un Tribunal Permanent contra la Guerra Imperialista i l’OTAN.

Estem convençuts que la guerra no és una casualitat ni un destí, sinó el resultat d’un sistema econòmic basat en l’explotació i l’extermini, depredador i injust, i ningú pot romandre indiferent.

Convoquem a totes les organitzacions socials, col·lectius i persones que desitgin participar en l’elaboració d’un pronunciament contra la guerra i en pro d’una cultura antibèl·lica des de diferents àmbits i punts de vista, per a que col·laborin en la creació i desenvolupament del Tribunal Permanent dels Pobles Contra la Guerra Imperialista i l’OTAN.

El Tribunal tindrà les seves primeres sessions constituents a Madrid els dies 6, 7 y 8 de Novembre de 2015. Agafarà com a punt de partida la denuncia de les maniobres de l’OTAN que es realitzaran a Gibraltar en aquelles dates.

 

Bases de la convocatòria:

1.- Objectius

El Tribunal Permanent Contra la Guerra Imperialista i l’OTAN pretén ser un observatori de la guerra, les seves causes, conseqüències i responsables. Així mateix, serà la via per a la creació d’un arxiu de la memòria i de la resistència del pobles contra la barbàrie de la guerra.

Entenem que la guerra no és només una intervenció armada sinó la submissió per la força que té lloc a través de l’economia i la política, ferint el dret a l’exercici de la sobirania dels pobles, i el Tribunal pretén conformar i divulgar una condemna social i política de la situació creada per les intervencions militars.

Els seus objectius concrets són:

  • Aglutinar en la major mesura possible a persones d’organitzacions socials, polítiques i sindicals, i a moviments socials en la condemna de la guerra i els seus instruments.
  • Documentar i contribuir a la promoció d’accions legals que es puguin emprendre per acabar amb la impunitat dels responsables de la guerra.
  • Contribuir al desenvolupament d’una consciència social antibel·licista.
  • Mostrar que la guerra, com altres temes que determinen les nostres vides, queden fora de debat i de decisió dels pobles.
  • Alertar sobre la constant escalada bel·licista, l’augment de les guerres i les seves víctimes, de la crueltat i el patiment de les persones més vulnerables.
  • Contribuir a la mobilització dels pobles contra la guerra imperialista i les seves conseqüències.

 

 

2.- A qui convoquem:

A totes les persones que pertanyen a organitzacions socials i col·lectius que desitgin participar en l’elaboració d’un pronunciament contra la guerra i en pro d’una cultura antibel·licista des de diferents àmbits i punts de vista.

A tots aquells que desitgin ser testimonis i donar testimoni dels crims de guerra.

 

 

3.- Inscripcions i formes de participació en les primeres sessions del Tribunal Permanent:

  • El Tribunal s’organitzarà en grups de treball temàtic en els que es podrà participar de forma presencial, per videoconferència o mitjançant comunicats.
  • Les organitzacions i persones interessades hauran de posar-se en contacte amb l’organització del Tribunal a través del correu electrònic

tribunalcontralaguerra@gmail.com

  • Les organitzacions i persones interessades poden enviar les seves propostes, indicant l’àrea o les àrees en que desitgin participar i en quina forma, així com si desitgen ampliar o proposar alguna nova àrea temàtica.
  • En les propostes de participació s’ha de fer menció expressa de la forma en que es desitja contribuir: presencial, videoconferència o mitjançant comunicació escrita, àudio o vídeo. Així mateix, de la disponibilitat per formar part d’alguns dels Grups de Treball.
  • El termini per l’enviament de propostes de participació en les taules de treball (entre 1 i 3 folis) i de noves àrees temàtiques finalitza el 19 d’octubre.
  • El dia 26 d’octubre es comunicarà el llistat definitiu dels Grups de Treball.
  • Existeix una Secretaria que assumirà les tasques d’informació i recepció de propostes, constitució dels Grups de Treball per àrees temàtiques, assignació de treballs i propostes als diferents grups, coordinació, organització logística i desenvolupament de la trobada.
  • La informació sobre les àrees temàtiques i la creació dels Grups de Treball es publicarà en el Bloc del Fòrum Contra la Guerra Imperialista i l’OTAN (https://forocontralaguerra.wordpress.com/), a partir de 26 d’octubre.
  • Dies abans de la constitució del Tribunal, tots els participants disposaran de tots els textos que s’exposaran i debatran a cada Grup de Treball.

 

 

4.- Proposta d’Àrees temàtiques fins al moment:

1.- L’economia i les intervencions militars.

2.- La Guerra i els mitjans de comunicació.

3.- La Guerra i la violència.

4.- La Guerra i les lleis.

5.- La violència contra les dones, arma de guerra.

6.- El paper del capital financer en el desencadenament dels conflictes.

7.- Diferents àmbits i formes de resistència.

8.- El drama dels desplaçats i el patiment dels pobles.

9.- L’art i la cultura en la resistència a la guerra.

10.- L’OTAN.

 

 

5.- Desenvolupament de les sessions dels Tribunals els dies 6, 7 i 8 de Novembre.

  • La Secretaria del Tribunal, que haurà organitza’t les diferents Taules per als Plenaris i les sessions de cada Grup de Treball, facilitarà als seus components la documentació pertinent.
  • Cada Grup de Treball tindrà una o dues persones responsables encarregades de distribuir la informació i establir el contacte amb els membres del seu grup. Nombrarà un relator que resumirà allò exposat i debatut en el seu grup en la sessió Plenària.
  • El dia 6 per la tarda es celebrarà la sessió d’inauguració i constitució de les Taules, per Grups de Treball i Plenaris.
  • A la tarda del 6 i el matí del 7 tindran lloc les sessions dels diferents Grups de Treball o Taules temàtiques. Cada Grup de Treball elaborarà un resum de la seva sessió, amb les seves conclusions en forma de diagnòstic i propostes, que haurà de ser presentat per el relator davant el Plenari el dia 7 a la tarda.
  • El primer Plenari de la tarda del dia 7 tindrà per objectiu integrar i donar coherència als diferents diagnòstics i propostes dels Grups de Treball. El resultat del Primer Plenari constituirà el primer document del Tribunal com a Fonamentació de la Declaració Final.
  • El dia 8 al matí la taula del Plenari juntament amb els Relators dels diferents Grups de Treball elaborarà un document que sintetitzi les conclusions del Primer Plenari i el presentarà a una Segona sessió Plenària per a la seva aprovació final. Aquest últim document constituirà la Declaració Final del Tribunal Permanent dels Pobles Contra la Guerra Imperialista i l’OTAN.

 

 

6.- Difusió de la Primera declaració del Tribunal Permanent dels Pobles Contra la Guerra Imperialista i l’OTAN.

  • Es sol·licitarà l’adhesió de personalitats i organitzacions a la Primera Declaració del Tribunal.
  • Tota la documentació que contingui informació rellevant sobre la guerra, així com documents aportats i generats durant la celebració de les sessions del Tribunal serà un fons documental per al seu ús lliure en el bloc del Fòrum Contra la Guerra Imperialista i l’OTAN (https://forocontralaguerra.wordpress.com/).

 

(pdf)

Deja un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.